مالیات عبارت است از قسمتی از در آمد یا ثروت افراد که توسط قانون تایین می گردد و به منظور پرداخت بخشی از هزینه های عمومی و حفظ منافع اجتماعی و اقتصادی و سیاسی کشور به موجب قانون به وسیله دولت وصول می شود.مالیات در واقع انتقال بخشی از درآمدهای جامعه به دولت یا بخشی از سود فعالیتهای اقتصادی است که نصیب دولت میگردد زیرا ابزار و امکانات دست یابی به درآمد و سودها را دولت فراهم ساختهاست. موسسه مالی مالیاتی جهان تجارت به پشتوانه سابقه درخشان و دارا بودن تائیدیه های افراد و موسسات طرف قرارداد با هدف بهبود و تخفیف های مالیاتی و ارتقا سطح دانش مردم در زمینه مالیاتی آماده خدمت رسانی میباشد.

مالیات
انواع مالیات
۱.مالیات مستقیم
مالیاتی است که بر یک شخص یا دارایی وضع میشود و متمایز از مالیاتی است که بر معاملات ( مالیات غیر مستقیم ) وضع میشود. مالیاتی که مستقیماً جهت صیانت از اموال پرداخت میشود را مالیات مستقیم میگویند و به ۲ دسته زیر تقسیم میشود:
الف. مالیات بر دارایی
اساس و مبنای مالیات بر دارایی، ثروت مؤدی (مسئول پرداخت مالیات) است. مهمترین نوع مالیات بر دارایی که حتما شما هم نام آن را شنیدهاید، مالیات بر ارث است. مالیات بر ارث مالیاتی است که از اموال و داراییهای شخص که پس از فوت وی باقی میماند، دریافت میشود. درواقع زمانی که اموال شخص متوفی قرار است به وراث او منتقل شود، دولت از دارایی و ثروت درحال انتقال مالیات میگیرد. میزان مالیات بر ارث مطابق با مادهی ۱۷ قانون مالیاتهای مستقیم تعیین میشود که نسبت به اموال مختلف، متفاوت است. بهعنوان مثال نرخ مالیات بر ارث برای انواع وسایل نقلیهی موتوری ۲ درصد از قیمت وسیلهی نقلیه است (قیمت اموال را سازمان امور مالیاتی کشور اعلام میکند).
ب. مالیات بر درآمد
در این نوع از مالیات، درآمد افراد و شرکتها (و نه ثروت آنها) مبنای مالیات است. شاید بتوان گفت که مالیات بر درآمد اشخاص مهمترین نوع مالیات است. مالیات بر درآمد ممکن است به دو شیوهی متفاوت اخذ شود؛ بهعنوان مثال ممکن است که مالیات هر کدام از انواع درآمدها جداگانه دریافت شود (مثلاً مالیات بر حقوق و مالیات بر درآمد املاک) یا اینکه مالیات از مجموع درآمدهای شخص دریافت شود. در این صورت دیگر مهم نیست که منابع درآمد شخص چه هستند، از کل درآمد او به یک شیوه مالیات اخذ میشود. در این حالت صرفا درآمد یکسالهی شخص مالیاتدهنده (مؤدی) مهم است که از کل مبلغ به نرخ یکسان مالیات دریافت میشود. اما در روش اول، ممکن است که نرخ مالیات و شرایط مالیاتی متفاوتی بر هر دسته از منابع مالیات فرد حاکم باشد.
مالیات مستقیم
۲. مالیات غیر مستقیم
مهم ترین انواع مالیات های غیرمستقیم که در کشور ما اجرا و اعمال میشوند، عبارتند از: حقوق و عوارض گمرکی، مالیات بر مصرف و مالیات بر ارزش افزوده.
الف. حقوق و عوارض گمرکی
یکی از انواع مالیات های غیرمستقیم، حقوق و عوارض گمرکی است. حقوق و عوارض گمرکی درواقع مالیات هر کشور بر صادرات و واردات کالاهای مختلف است که با نام «تعرفههای گمرکی» نیز شناخته میشود. این نوع از مالیاتها اصولا تابع سیاستهای کلان بازرگانی و شرایط اقتصادی کشورها هستند و بهجز اینکه یکی از راههای درآمدزایی دولتها هستند، معمولا برای حمایت از صنایع داخلی نیز به کار گرفته میشوند. این دسته از مالیاتها ممکن است براساس قیمت و ارزش کالاها یا براساس ویژگیها و مشخصات آنها (مانند حجم، وزن و …) تعیین و دریافت شوند.
ب. مالیات برمصرف
مالیات بر مصرف مالیاتی است که مصرفکنندگان کالاهای خاص در زمان خرید آن کالا (بههمراه قیمت کالا) پرداخت میکنند. به این ترتیب هر کس که میزان بیشتری از آن کالا مصرف کند، درنهایت مالیات بیشتری نیز پرداخت میکند. گرچه این نوع مالیات نهایتا بهوسیلهی مصرفکنندهی نهایی پرداخت میشود، اما وظیفهی قانونی پرداخت آن به دولت بهعهدهی تولیدکنندگان و فروشندگان است. مالیات بر مصرف، انواع بسیار زیادی دارد که بارزترین نمونهی آن در ایران، مالیات بر مشروبات غیرالکلی ماشینی و مالیات بر دخانیات است.
ج. مالیات بر ارزش افزوده
منظور از مالیات بر ارزش افزوده، تفاوت بین کالا و خدمات عرضهشده با ارزش کالا و خدمات خریداریشده در دورهای مشخص است. مالیات بر ارزش افزوده، عرضهی کالاها و خدمات و همچنین صادرات و واردات آنها را شامل میشود. مالیات بر ارزش افزوده چند مرحلهای است و در مراحل مختلف (تولید، واردات و توزیع) از هر فعال اقتصادی به فعال اقتصادی دیگر انتقال پیدا میکند، اما درنهایت هزینهی آن از مصرفکنندهی نهایی دریافت میشود.
مالیات غیر مستقیم
چه کسانی مشمول مالیات هستند؟
۱-هر شخص حقیقی مقیم ایران نسبت به کلیه درآمد هایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.
۲-کلیه مالکین اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی نسبت به اموال یا املاک خود واقع در ایران.
۳-هر شخص حقیقی ایرانی مقیم خارج از ایران نسبت به کلیه درآمد هایی که در ایران تحصیل می کند.
۴-هر شخص حقوقی ایرانی نسبت به کلیه درآمد هایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.
۵-هر شخص غیر ایرانی (اعم از حقیقی یا حقوقی) نسبت به درآمد هایی که در ایران تحصیل می کند و همچنین نسبت به درآمد هایی بابت واگذاری امتیازات یا سایر حقوق خود یا دادن تعلیمات و کمک های فنی یا واگذاری فیلم های سینمایی (که به عنوان بها یا حق نمایش یا هر عنوان دیگر عاید آنها می گردد) از ایران تحصیل می کند.
افراد غیر مشمول قانون مالیات های مستقیم
بر اساس ماده دو و تبصره های آن، افراد زیر مشمول پرداخت های مربوط به قانون مالیات های مستقیم نمی باشند:
۱-وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی
۲-دستگاه هایی که بودجه آن ها به وسیله دولت تأمین می شود
۳-شهرداری ها
تبصره ۱- شرکت هایی که تمام یا قسمتی از سرمایه آن ها متعلق به اشخاص ومؤسسه های مذکور در بندهای فوق باشد، سهم درآمد یا سود آن ها مشمول حکم این ماده نخواهد بود. حکم این تبصره مانع استفاده شرکت های مزبور از فعالیت های مقرر در این قانون،حسب مورد، نیست.
تبصره ۲- درآمدهای حاصل از فعالیت های اقتصادی از قبیل فعالیت های صنعتی، معدنی، تجاری، خدماتی و سایر فعالیت های تولیدی برای اشخاص موضوع این ماده، که به نحوی غیر از طریق شرکت نیز تحصیل می شود، در هر مورد به طور جداگانه به نرخ مذکور در ماده ۱۰۵ این قانون مشمول مالیات خواهد بود. مسئولان اداره امور در این گونه موارد نسبت به سهم فعالیت مذکور مکلف به انجام دادن تکالیف مزبور طبق مقررات این قانون خواهند بود. در غیر این صورت نسبت به پرداخت مالیات متعلق با مؤدی مسئولیت تضامنی خواهند داشت.
تبصره ۳- معافیت مالیاتی این ماده برای مواردی که از طرف حضرت امام خمینی یا مقام معظم رهبری دارای مجوز می باشند براساس نظر مقام معظم رهبری است.